Chleba po šafránsku

Suroviny:
1 kg mouky (dle vaší preference)
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce mletého kardamonu
500 ml vody
5 dkg čerstvých kvasnic
1 lžička cukru
máslo nebo vodu se špetkou soli na potření
Postup:
Nejprve ohřejte 1/2 litru vody, kde vložíte 10 blizen a necháte luhovat. Dále si zadělejte na kvásek: do misky dejte 4 lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 lžičku cukru. Dobře rozmíchejte a dejte na teplé místo vykynout.
Do větší mísy dejte 1 kg mouky, 1 lžíci soli, 1 lžíci kmínu (ja upřednostňuji drcený), přidejte vykynutý kvásek a 1/2 litru šafránové vody (kterou ještě před tím dobře zamícháme a blizny lžíčkou rozdrtíme, aby pustily co nejvíce barvy a živin). Dobře - nejlépe rukou, vypracujte těsto. Pokud se bude zdát těsto řídké, můžete přidat trochu mouky a naopak, kdyby se zdálo příliž tuhé, přidejte kapku vody. Těsto nechejte vykynout nejméně půl hodiny a znovu vypracujte. Ze znovu vypracovaného těsta vytvořte dva bochánky a dejte na vymazaný plech nebo na pečící papír. Nyní nechejte na plechu nakynout nejméně 1 hodinu až několik hodin. Potom vložte do předehřáté trouby na 250 stupňů na 10 minut zapéct, poté snižte teplotu na 220 stupňů, vyvětrejte troubu a oba bochánky potřete rozpuštěným máslem nebo slanou vodou a pečte podle potřeby zhruba další půl hodiny. Vyndejte bochánky z plechu a nechte vychladnout na mřížce nejméně hodinu.