Šafránový jogurt: Shrikhand, VEG
Něco dobrého a zdravého na snídani, svačinu nebo jako desert? Máme recept jako vyšitý! Šafránový jogurt s ovocem udělá radost nejen Vám ale i Vašim dětem!
Suroviny:
828 ml plnotučného jogurtu nebo 470 řeckého jogurtu *
- možno použít sójový, rýžový nebo ovesný jogurt pro veganskou formu
Trochu (jakéhokoliv) mléka pro infuzi
1/2 lžičky rozdrcených šafránových blizen
6 až 8 lžic moučkového cukru
1/4 lžičky mletého kardamonu
1/2 lžičky pasty s kurkumy viz Kurkuma - Turmeric - Haridra
* Poznámka: Je nutné mít k dispozici větší množství plnotučného jogurtu než řeckého jogurtu, protože plnotučný jogurt ztratí více vody při vypouštění.
Na ozdobení před servírováním:
2 lžíce nesolených nasekaných pistácií
2 lžíce plátků mandlí
2 lžíce nasekaného ovoce dle vlastní chutě
Postup:
Na velké sítko umístěte dvojitou vrstvu papírových ubrousků, pod sítko umístěte misku. Nyní nalejte jogurt na papírové ubrousky do sítka a uložte do lednice nejméně na 5 hodin. Je nutné, aby veškerá kapalina v jogurtu odtekla dolů do misky.
Až bude jogurt v ledničce připraven, teprve začněte s dalšími kroky.
Zahřejte trochu mléka (4 lžíce) na vyluhování rozdrcených šafránových blizen. Nechte šafrán luhovat asi 10 minut.
Vytáhněte jogurt z lednice (kapalinu v níže umístěné misce můžete vyhodit). Přendejte jogurt do misky, přidejte cukr, šafránové mléko, kardamon a kurkumu. Dobře promíchejte, zakryjte misku a nechte vychladnout v lednici.
Před servírováním ozdobte oříšky i nasekaným ovocem podle chuti.