Šafránový jogurt: Shrikhand, VEG

 

Něco dobrého a zdravého na snídani, svačinu nebo jako desert? Máme recept jako vyšitý! Šafránový jogurt s ovocem udělá radost nejen Vám ale i Vašim dětem!

 

 

Suroviny:

828 ml plnotučného jogurtu nebo 470 řeckého jogurtu *

- možno použít  sójový, rýžový nebo ovesný jogurt pro veganskou formu

Trochu (jakéhokoliv) mléka pro infuzi

1/2 lžičky rozdrcených šafránových blizen

6 až 8 lžic moučkového cukru

1/4 lžičky mletého kardamonu

1/2 lžičky pasty s kurkumy viz Kurkuma - Turmeric - Haridra

* Poznámka: Je nutné mít k dispozici větší množství plnotučného jogurtu než řeckého jogurtu, protože plnotučný jogurt ztratí více vody při vypouštění.

Na ozdobení před servírováním:

2 lžíce nesolených nasekaných pistácií

2 lžíce plátků mandlí

2 lžíce nasekaného ovoce dle vlastní chutě

 

Postup:

Na velké sítko umístěte dvojitou vrstvu papírových ubrousků, pod sítko umístěte misku. Nyní nalejte jogurt na papírové ubrousky do sítka a uložte do lednice nejméně na 5 hodin. Je nutné, aby veškerá kapalina v jogurtu odtekla dolů do misky.

Až bude jogurt v ledničce připraven, teprve začněte s dalšími kroky.

Zahřejte trochu mléka (4 lžíce) na vyluhování rozdrcených šafránových blizen. Nechte šafrán luhovat asi 10 minut.

Vytáhněte jogurt z lednice (kapalinu v níže umístěné misce můžete vyhodit). Přendejte jogurt do misky, přidejte cukr, šafránové mléko, kardamon a kurkumu. Dobře promíchejte, zakryjte misku a nechte vychladnout v lednici.

Před servírováním ozdobte oříšky i nasekaným ovocem podle chuti.