Narozeninový dort
Chcete někomu udělat radost zdravou lahůdkou? Tady je super lahodný a lehký recept.
Suroviny:
1 sklenice rýže
4 sklenice mléka (sojové, mandlové, rýžové či kravské pro nevegetariány)
4 lžíce třtinového cukru
50g hořké čokolády
10 blizen šafránu
špetka mořské soli
ovoce dle chuti nakrájené na stejně hrubé plátky (my jsme použili banány, jahody, cantalop meloun, ostružiny)
Postup:
V 1/2 dcl horkého mléka rozdrtíme šafrán a necháme luhovat. Do tlakového hrnce dáme rýži, mléko, sůl a 1 sklenici vody. Od pískání vaříme 25 minut, vypustíme páru a otevřeme hrnec. V šafránové lázni zamícháme cukr a poté vmícháme do rozvařené rýže. Necháme vychladout.
Připravíme si talíř či tác, na kterém budeme dort servírovat a začneme vrstvit. Nejprve vytvoříme hrubou vrstvu rýže, na ní vrstvu nejstabilnějšího ovoce (my jsme použili banán), další vrstvu rýže a další vrstvu ovoce. Vrstvy zmenšujeme až do posledního malého čtverečku rýže, který ozdobíme.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, pokud je moc hustá, přidáme máslo. Na talířku okolo dortu vytvoříme z čokolády oporu, aby se náhodou nerozjížděl a pak ještě z hora pokapeme. Necháme v lednici ztuhnout a hurááá na oslavu.
Doporučujeme servírovat s Portským vínem, Griotkou nebo višńovým džusem.