Kaju Burfi –  Pamlsky z kešu a šafránu

 

Kaju Burfi –  Pamlsky z kešu oříšků a šafránu můžete servírovat jako unikátní Vánoční cukroví nebo celoročně jako zdravý pamlsek ke kavě či čaji.

 

 

Suroviny:

1 hrníček kešu oříšků (pokojové teploty)

2 lžíce cukru

6-7 lžíc vody

1-2 lžičky kokosového oleje (či rozpuštěného másla)

2-3 rozdrcené blizny šafránu

špetka rozdrceného kardamonu

 

Postup:

Rozdrťte kešu oříšky na jemný prášek (pozor, aby nevznikla pasta).

V hrnci smíchejte vodu, cukr a vařte na středním ohni dokud nevznikne syrup, což trvá zhruba 10 minut (test: kápněte kapku syrupu do studené vody, pokud se kapka nerozpustí, syrup je hotov). Pokud chcete tmavé a více karamelové pamlsky, nechte vypařit vodu ještě více. 

Snižte plotýnku na mírný oheň, odstavte hrnec a dobře zamíchejte šafrán.

Hrnec vraťte zpět na plotýnku a vmíchejte rozdrcené kešu oříšky. Dobře míchejte dalších 5 až 7 minut na středním ohni, dokud se pasta nezačne zhlukovat do kuliček. (Karamelový typ pamlsku bude tmavý, dejte pozor, aby se kešu oříšky nezačaly připalovat)

Sundejte z plotýnky, přidejte kadamon, dobře promíchejte, přendejte na talířek a nechte schládnout.

Po vychladnutí přídejte několik kapek kokosového oleje/másla a začněte mnout rukama až vytvoříte těsto. I když se bude zdát, že se hmota rozpadá, nepanikařte a mněte dál, kešu začnou vypouštět olej, který napomůže těstu držet pohromadě.

Vyválejte 0,5 cm hrubé těsto a nechte nejméně 15 minut odpočinout.

Nakrájejte pamlsky dle vlastní fantazie. Přikryjte je ubrouskem (vytáhne přebytečný olej) a nechte při pokojové teplotě vysušit několik hodin.