Kaju Burfi – Pamlsky z kešu a šafránu
Kaju Burfi – Pamlsky z kešu oříšků a šafránu můžete servírovat jako unikátní Vánoční cukroví nebo celoročně jako zdravý pamlsek ke kavě či čaji.
Suroviny:
1 hrníček kešu oříšků (pokojové teploty)
2 lžíce cukru
6-7 lžíc vody
1-2 lžičky kokosového oleje (či rozpuštěného másla)
2-3 rozdrcené blizny šafránu
špetka rozdrceného kardamonu
Postup:
Rozdrťte kešu oříšky na jemný prášek (pozor, aby nevznikla pasta).
V hrnci smíchejte vodu, cukr a vařte na středním ohni dokud nevznikne syrup, což trvá zhruba 10 minut (test: kápněte kapku syrupu do studené vody, pokud se kapka nerozpustí, syrup je hotov). Pokud chcete tmavé a více karamelové pamlsky, nechte vypařit vodu ještě více.
Snižte plotýnku na mírný oheň, odstavte hrnec a dobře zamíchejte šafrán.
Hrnec vraťte zpět na plotýnku a vmíchejte rozdrcené kešu oříšky. Dobře míchejte dalších 5 až 7 minut na středním ohni, dokud se pasta nezačne zhlukovat do kuliček. (Karamelový typ pamlsku bude tmavý, dejte pozor, aby se kešu oříšky nezačaly připalovat)
Sundejte z plotýnky, přidejte kadamon, dobře promíchejte, přendejte na talířek a nechte schládnout.
Po vychladnutí přídejte několik kapek kokosového oleje/másla a začněte mnout rukama až vytvoříte těsto. I když se bude zdát, že se hmota rozpadá, nepanikařte a mněte dál, kešu začnou vypouštět olej, který napomůže těstu držet pohromadě.
Vyválejte 0,5 cm hrubé těsto a nechte nejméně 15 minut odpočinout.
Nakrájejte pamlsky dle vlastní fantazie. Přikryjte je ubrouskem (vytáhne přebytečný olej) a nechte při pokojové teplotě vysušit několik hodin.