Babiččiny šafránové řezy s tvarohem

 

Jdete na piknik nebo jen chcete ochutnat něco dobrého k čaji čí kávě? Což takhle něco od babičky. 

 

 

Suroviny:                 

Na těsto:

500g hladké mouky

5 blizen šafránu

3 žloutky

1,5dl oleje

80g cukru krupice

sůl

citronovou kůru z jednoho citrónu

30g kvasnic

1 lžičku vanilkové tresti nebo 1 vanilkový cukr 

250ml mléka

kousek másla na vymazání plechu

vajíčko na potření

 

Na náplň:

1kg (4 vaničky) měkkého tvarohu

1 vanilkový cukr podle chuti nebo asi 3–4 lžíce moučkového cukru 

1 vanilkový puding nebo zlatý klas

4 blizny

3 žloutky

rozinky podle libosti

 

Postup:

 

Na těsto:

Do mísy přes síto prosejte hladkou mouku, na ni přidejte cukr a vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte kvasnice, zalijte trochou vlažného mléka, zasypte jemnou vrstvou hladké mouky a nechte vzejít kvásek.

V 250ml horkého mléka zamíchejte šafrán a nechte luhovat.

Když kvásek dostatečně nabude, přidejte do mísy žloutky, olej, špetku soli a citrónovou kůru. Vlažné mléko s šafránem přilévejte postupně a zadělejte hladké, lehce lepivé těsto.

Hotové těsto zasypte opět tenkou vrstvičkou hladké mouky, překryjte čistou utěrkou a dejte na 40–50 minut kynout na teplé místo.

 

Na náplň:

Než těsto nakyne, připravte si tvarohovou náplň. Do mléka pro přípravu pudinku přidejte rozdrcený šafrán a uvařte puding. Vychladlý puding smícháme s tvarohem, cukrem, žloutky a rozinkami.

 

Nakynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní desce a rozdělte na poloviny. Troubu předehřejte na 190 stupňů. Hluboký plech vymažte kouskem másla a jednu polovinu těsta vyválejte na plát velký, jako je plech. Tam ho také následně přeneste. Na plát těsta rozprostřete tvarohovou náplň a nahoru dejte vyválenou druhou polovinu těsta. Nechte ještě asi 10 minut znovu nakynout. V misce rozšlehejte jedno vejce a těsto jím potřete. Pečte asi 40 minut dozlatova a podle chuti před podáváním pocukrujte.