Babiččiny šafránové řezy s tvarohem
Jdete na piknik nebo jen chcete ochutnat něco dobrého k čaji čí kávě? Což takhle něco od babičky.
Suroviny:
Na těsto:
500g hladké mouky
5 blizen šafránu
3 žloutky
1,5dl oleje
80g cukru krupice
sůl
citronovou kůru z jednoho citrónu
30g kvasnic
1 lžičku vanilkové tresti nebo 1 vanilkový cukr
250ml mléka
kousek másla na vymazání plechu
vajíčko na potření
Na náplň:
1kg (4 vaničky) měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr podle chuti nebo asi 3–4 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový puding nebo zlatý klas
4 blizny
3 žloutky
rozinky podle libosti
Postup:
Na těsto:
Do mísy přes síto prosejte hladkou mouku, na ni přidejte cukr a vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte kvasnice, zalijte trochou vlažného mléka, zasypte jemnou vrstvou hladké mouky a nechte vzejít kvásek.
V 250ml horkého mléka zamíchejte šafrán a nechte luhovat.
Když kvásek dostatečně nabude, přidejte do mísy žloutky, olej, špetku soli a citrónovou kůru. Vlažné mléko s šafránem přilévejte postupně a zadělejte hladké, lehce lepivé těsto.
Hotové těsto zasypte opět tenkou vrstvičkou hladké mouky, překryjte čistou utěrkou a dejte na 40–50 minut kynout na teplé místo.
Na náplň:
Než těsto nakyne, připravte si tvarohovou náplň. Do mléka pro přípravu pudinku přidejte rozdrcený šafrán a uvařte puding. Vychladlý puding smícháme s tvarohem, cukrem, žloutky a rozinkami.
Nakynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní desce a rozdělte na poloviny. Troubu předehřejte na 190 stupňů. Hluboký plech vymažte kouskem másla a jednu polovinu těsta vyválejte na plát velký, jako je plech. Tam ho také následně přeneste. Na plát těsta rozprostřete tvarohovou náplň a nahoru dejte vyválenou druhou polovinu těsta. Nechte ještě asi 10 minut znovu nakynout. V misce rozšlehejte jedno vejce a těsto jím potřete. Pečte asi 40 minut dozlatova a podle chuti před podáváním pocukrujte.