Zázvorový čaj

 

Zázvorový čaj je velmi oblíbený během chladných zimních dnů, jelikož pomáhá posilovat imunitní systém a bojovat proti chřipce. 

 

 

A víte, že zázvor zároveň:

  • čistí organismus

  • má antibakteriální a protizánětlivé účinky

  • usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem

  • uklidňuje a tiší bolest hlavy

  • pomáhá relaxovat a působí preventivně proti stresu

  • snižuje hladinu cholesterolu

  • zrychluje metabolismus

  • zpomaluje některé druhy rakoviny

  • zmírňuje nevolnost při těhotenství

  • podporuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti (používá se vnitřně i zevně)

  • je skvělým afrodiziakem

Pokud jste doteď nezařadili zázvorový čaj do svého pitného režimu, nyní je ten pravý čas začít.

 

Suroviny:

5cm dlouhý čerstvý kousek zázvoru (doporučuji a upřednostňuji) nebo 1 lžičku sušeného zázvoru

500ml vody (záleží jak silný a čerstvý zázvor máte – čím silnější a čerstvější zázvor máte, tím více vody budete potřebovat, abyste zjemnili štiplavost zázvorové chutě)

 

Postup:

Oloupaný kousek zázvorového kořene nastrouháme na struhadle a zalijeme vařící vodou. Necháme 10-15 minut louhovat a scedíme.

Sušený zázvor s vodou přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. Poté nálev scedíme.

 

Podle potřeby můžete osladit medem či dochutit citrónovou šťávou.