Zázvorový čaj
Zázvorový čaj je velmi oblíbený během chladných zimních dnů, jelikož pomáhá posilovat imunitní systém a bojovat proti chřipce.
A víte, že zázvor zároveň:
-
čistí organismus
-
má antibakteriální a protizánětlivé účinky
-
usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem
-
uklidňuje a tiší bolest hlavy
-
pomáhá relaxovat a působí preventivně proti stresu
-
snižuje hladinu cholesterolu
-
zrychluje metabolismus
-
zpomaluje některé druhy rakoviny
-
zmírňuje nevolnost při těhotenství
-
podporuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti (používá se vnitřně i zevně)
-
je skvělým afrodiziakem
Pokud jste doteď nezařadili zázvorový čaj do svého pitného režimu, nyní je ten pravý čas začít.
Suroviny:
5cm dlouhý čerstvý kousek zázvoru (doporučuji a upřednostňuji) nebo 1 lžičku sušeného zázvoru
500ml vody (záleží jak silný a čerstvý zázvor máte – čím silnější a čerstvější zázvor máte, tím více vody budete potřebovat, abyste zjemnili štiplavost zázvorové chutě)
Postup:
Oloupaný kousek zázvorového kořene nastrouháme na struhadle a zalijeme vařící vodou. Necháme 10-15 minut louhovat a scedíme.
Sušený zázvor s vodou přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. Poté nálev scedíme.
Podle potřeby můžete osladit medem či dochutit citrónovou šťávou.