Vařená hruška v šafránu
Suroviny:
1/2 lžičky šafránových blizen
700 ml vody
170 g cukru
3 plátky zázvoru
citronová kůra z jednoho citronu
6 lžíc citrónové šťávy
4-5 hrušek střední velikosti
Postup:
Nejprve oloupejte slupky z hrušek, ale nechejte stonky. Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, cukr, citrónovou kůru, citronovou šťávu, zázvor a šafrán. Zvyšte teplotu a za stálého míchání čekáme, dokud se cukr nerozpustí. Oloupané hrušky vložte do šafránové tekutiny a zakryjte pokličkou. Dusíme 30-40 minut dokud hrušky nezměknou, ale pozor aby se nerozvařily.
Vytáhněte hrušky nejlépe bez jakékoli šafránové tekutiny a položte do misky. Zbylou tekutinu v hrnci vařte při zvýšené teplotě, dokud ji nebude o polovinu méně.
Polejte hrušky šafránovou tekutinou a nechte vychladnout několik hodin.
Před podáváním polijte hrušku znovu šafránovým sirupem a ozdobte nasekanými ořechy.