Šafránovo vanilková zmrzlina s pistáciovými oříšky a kolumbijskou kávou

 

Vůně vanilky a chuť šafránu s kousky rozdrcené pravé kolombijské kávy z oblasti Quindio je luxusním dezrertem pro Vás i Vaše přátelé.

 

             

Suroviny:

1/2 litru mléka

120g cukru

3g vanilky vanilkového lusku (po délce rozříznutého)

50g smetany

5 žloutků

5 blizen šafránu (rozdrtíme)

1/2 růžové vody

pistácie

mletá kolumbijská káva 

 

Postup:

Zahřejeme růžovou vodu a přidáme rozdrcený šafrán, necháme luhovat do vychladnutí. Poté v malém hrnci ušleháme dohusta mléko, žloutky, cukr a vanilku a šafránovou vodu. Hrnec s ušlehanou hmotu do hladká postavíme do hrnce s vařící vodou a za stálého šlehání zahřejeme tak, aby hmota zůstávala na vařečce v silnější vrstvě (nevaříme!). Procedíme, vychladíme ve studené vodní lázni a dáme zmrazit nejlépe do zmrzlinového strojku. Pokud nemáme strojek, postavíme hmotu do nádoby s rozdrceným ledem a pomalu šleháme (asi 20–30 minut), až je zmrzlina tuhá.

Ozdobíme pistáciovými ořišky a čerstvě namletou kávou.