Šafránovo vanilková zmrzlina s pistáciovými oříšky a kolumbijskou kávou
Vůně vanilky a chuť šafránu s kousky rozdrcené pravé kolombijské kávy z oblasti Quindio je luxusním dezrertem pro Vás i Vaše přátelé.
Suroviny:
1/2 litru mléka
120g cukru
3g vanilky vanilkového lusku (po délce rozříznutého)
50g smetany
5 žloutků
5 blizen šafránu (rozdrtíme)
1/2 růžové vody
pistácie
mletá kolumbijská káva
Postup:
Zahřejeme růžovou vodu a přidáme rozdrcený šafrán, necháme luhovat do vychladnutí. Poté v malém hrnci ušleháme dohusta mléko, žloutky, cukr a vanilku a šafránovou vodu. Hrnec s ušlehanou hmotu do hladká postavíme do hrnce s vařící vodou a za stálého šlehání zahřejeme tak, aby hmota zůstávala na vařečce v silnější vrstvě (nevaříme!). Procedíme, vychladíme ve studené vodní lázni a dáme zmrazit nejlépe do zmrzlinového strojku. Pokud nemáme strojek, postavíme hmotu do nádoby s rozdrceným ledem a pomalu šleháme (asi 20–30 minut), až je zmrzlina tuhá.
Ozdobíme pistáciovými ořišky a čerstvě namletou kávou.