Lahůdka pána Šafrána Labužníka
Suroviny:
1 sklenice rýže
4 sklenice mléka (sojové, mandlové, rýžové či kravské pro nevegetariány)
2 lžíce třtinového cukru
10 blizen šafránu
špetka mořské soli
ovoce dle chuti
oříšky dle ochuti
med pro mlsouny
jogurt pro náročné
Postup:
V půl dcl horké vody rozdrtíme šafrán a necháme luhovat. Do tlakového hrnce dáme rýži, mléko, sůl a 1 sklenici vody. Od pískání vaříme 25 minut, vypustíme páru a otevřeme hrnec. V šafránové lázni zamícháme cukr a poté vmícháme do rozvařené rýže. Necháme vychladout.
Takovou rýži můžeme v lednici skladovat několik dní. Vždy když příjde čas snídaně či svačinky jen odebereme rýži a smícháme s ovocem a oříšky, popřípadě přidáme jogurt či dochutíme medem a voalá super zdravá a chutná lahůdka je na stole.