Krtek a šafrán, VEG


Suroviny:
1 sklenice rýže
4 sklenice sojové mléko
4 lžíce třtinového cukru
100g hořká čokoláda
10 blizen rozdrceného šafránu
špetka mořské soli
2 lžíce nasekaných madlí
2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce sušeného ovoce
2 lžíce semínek
Samozřejmě se může použít i kravské mléko pro ty, kdo nejsou vegetariáni.
Postup:
V troše horké vody rozdrtíme šafrán a necháme luhovat. Do tlakového hrnce dáme rýži, mléko, sůl a 1 sklenici vody. Od pískání vaříme 25 minut, vypustíme páru a otevřeme hrnec. V šafránové lázni zamícháme cukr a poté vmícháme do rozvařené rýže. Necháme vychladout. Do chladné směsi přimícháme mandle, oříšky, ovoce, semínka a promícháme. Vyberte si misky podle velikosti, jak velké kopečky chcete servírovat. Opláchneme misku studenou vodou, napěchujeme do ní hmotu a vyklopíme na talířek již určený pro servírování.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, pokud je moc hustá přidáme máslo. Krtince celé pokryjeme čokoládou. Dobře vychladíme v lednici před podáváním.