Oleje - mažu, mažem, mazejte

08.01.2015

 
 
  
 

 

 Kapka na salát, dvě kapky do dressingu, pár kapek na suchou pokožku, několik kapek při masáži, více kapek na výrobu mýdla… A na to všechno stačí jen jeden olej, jak jednoduché a praktické. Ale není to ledajaký olej – je za studena lisovaný a v bio kvalitě. No jo o těch správných a nesprávných olejích už jste toho slyšeli hodně, myslíte si. Já taky! A nechci nic kategorizovat na správné nebo špatné. Jen se snažím najít to, co zrovna vyhovuje mě, je praktické, jednoduché a zachovává si co nejvíce možnou přírodní konzistenci. Když něco takového najdu a funguje to, hned se o to musím podělit. A za studena lisované oleje jsou jedním z takových objevů. Proč?

Jejich účinná všestrannost mě přesvědčila. Začněme v kuchyni. Běžně jsme používali oleje rafinované, které v některých případech na smažení používáme stále, ale když srovnáte nutriční hodnoty oleje rafinovaného a za studena presovaného, už nebude chtít používat jiný než bio za studena lisovaný olej.  Tyto oleje totiž obsahují vysoké procento antioxidantů, dále složky, které podporují náš imunitní systém, a také obsahují látky, které pomáhají při procesu hojení zánětů v těle. Tak když už do sebe lít tuk, tak určitě ten kvalitnější.

Jen ve zkratce srovnání výroby olejů, abychom pochopili, jak je možné, že si za studena lisované oleje ponechávají živiny původní rostliny:

Rafinované oleje se získávají extrakcí za využití vysokých teplot a organických rozpouštědel. Jelikož za vysokých teplot vzniká řada páchnoucích či toxických látek, musí se tyto látky, spolu se zbytky rozpouštědla, odstranit tzv. rafinací. Ale tak se odstraní i všechny živiny, přítomné v původní rostlinné surovině. Získá se tak čistý tuk bez původní chuti a vůně. Tyto postupy umožní daleko vyšší procento výtěžku oleje, a proto jsou rafinované oleje obecně lacinější.

Za studena lisované neboli panenské oleje se šetrně lisují bez využití vysokých teplot a další nutné rafinace. Proto si mohou zachovat rozpustné vitamíny, cenné nenasycené mastné kyseliny a další živiny. Touto metodou v oleji také zůstanou přírodní aromatické látky, které ovlivňují chuť oleje. Nevýhodou lisování za studena je malý výtěžek lisování, a proto jsou dražší než oleje rafinované. (Rostlinná surovina se po vylisování za studena často dále zpracovává obvyklým způsobem pro získání běžného rafinovaného oleje.)

Jak jste pochopili, není vhodné používat za studena lisované oleje na smažení, jelikož ve vysokých teplotách ztrácí svoje živiny. Proto je dobrým kompromisem používat oleje lisované za studena do pokrmů studené kuchyně a pro konečnou úpravu vařených či pečených jídel (např. na kaše, na brambory, do hotové polévky apod.) a pro smažení používat oleje rafinované. Výjimkou je za studena lisovaný kokosový olej, který je stabilní i ve vyšších teplotách. Pokud vám u některých typu jídel nevadí jeho nasládlá chuť, můžete na smažení používat i kokosový za studena lisovaný olej.

 

Za studena lisovaný olej je také výborným pomocníkem v kosmetice. Pro zachování vitamínů (hlavně vitamínu E) a minerálů tyto oleje hydratují a vyživují pokožku, dobře se vstřebávají, nezanechávají pocit mastnoty, neucpávají póry a kůže má tak zdravější vzhled.

 

Podívejme se na výhody některých olejů:

 

Kokosový olej

Obsahuje vysoké procento vitamínů A, C a E, dále lidskému tělu prospěšné mastné kyseliny a kyselinu laurovou. Kokosový olej tak podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, čímž zpomaluje stárnutí buněk, podporuje úbytek nadměrné hmotnosti, podporuje dobrý stav imunitního systému,  je zdrojem okamžité energie, urychluje proces regenerace organismu a dokonce bělí zuby.

Jako jediný za studena lisovaný olej je tepelně stabilní až do 200°C, tudíž se nepřepaluje a neprská.

Díky svému složení z mastných nasycených kyselin, které obsahují velké množství antioxidantů, působí jako přírodní antibiotikum a je výborný pomocník při léčení nepříjemné kandidózy. Chrání proti slunečnímu záření s faktorem zhruba 4 a napomáhá omezovat vznik drobným linek a vrásek, neboť udržuje pojivovou tkáň silnou a pružnou.
 

Olivový olej

Olivový olej je dobře stravitelný, nezatěžuje organizmus a má příznivý vliv na látkovou výměnu, podporuje činnost střev a funkci žlučníku, obsažené omega-9 mastné kyseliny snižují hladinu LDL cholesterolu, dále obsah antioxidantů (nejvíce vitamínu E) současně podporuje účinky mastných kyselin, vitalitu a celkově zvyšuje antioxidační kapacitu našeho organismu.

Díky svému vysokému obsahu vitamínu E dodá pokožce zdravý lesk a dokáže zadržovat vlhkost pokožky po dobu osmi hodin. Má antibakteriální účinky a vyrovnává pH pleti.

 

Sezamový olej

Pozitivně působí při řadě zdravotních problémů - zvyšuje imunitu organismu, posiluje při únavě a vyčerpání, má uklidňující vliv na sliznice trávicího ústrojí a díky obsahu nenasycených mastných kyselin – jako ostatní za studena lisované oleje, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Sezamový olej obsahuje silný antioxidant – sezamol, díky kterému vykazuje antioxidační vlastnosti. Kromě toho obsahuje vitamín B1, B12, železo, vápník a další stopové prvky a dokáže na sebe vázat těžké kovy a toxiny.

Pro svůj obsah mastných kyselin, vitaminů E a K hydratuje suchou a normální pokožku. Sezamový olej stahuje póry a udržuje tvář bez pupínků. Dokonce chrání pokožku před některými kožními infekcemi, působí preventivně proti vzniku strií a zjemňuje jizvy. Díky svým antioxidačním vlastnostem je vhodný k detoxikaci pleti a doporučuje se nanášet před spaním.

 

Řepkový olej

Díky svému vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin má řepkový olej pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivněním hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižuje riziko trombóz. Řepkový olej ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění.

Vhodný i k péči o pokožku, avšak u citlivé pleti může vyvolat podráždění.

 

Olej z hroznových semen

Hroznový olej má vynikající antioxidační účinky a působí preventivně proti řadě chorob. 

Je plný antioxidantů, kyseliny linolové a mastných kyselin, čímž zvláčňuje, podporuje tvorbu kolagenu a přispívá ke zpomalení stárnutí pokožky. Podporuje regeneraci tkání a pomáhá při hojení jizev. Dále je výborným pomocníkem v boji proti akné, ekzému, lupence i lupům.

 

Dalšími cennými za studena lisovanými oleji jsou: slunečnicový olej, mandlový olej, dýňový olej, avokádový olej či kakaové a bambucké máslo.

 

Pozor! Dermatologové radí naředit si olej trochou vody a pak vetřít do pokožky. Jelikož mají oleje tendenci vysušovat, tak se v neředěné formě doporučují jen u mastné pleti.

 

Z panenských olejů dále můžeme vyrábět i léčivé pomůcky, jako jsou bylinné výluhy v těchto olejích. Velmi jednoduché: vyberete si vhodný olej, patřičnou bylinku a necháte ji v oleji luhovat po určenou dobu. My jsme neváhali a hned si vyzkoušeli vyrobit rozmarýnový výluh v oleji a výluh z citrónové trávy. Více o našich bylinných výluhách v článcích: ROZMARÝNOVÝ VÝLUH V EXTRA PANENSKÉM OLIVOVÉM OLEJI a VÝLUH CITRÓNOVÉ TRÁVY V EXTRA PANENSKÉM OLIVOVÉM OLEJI.

 

Kuchyň, kosmetika, medicína - tady všude příjde za studena lisovaný olej v bio kvalitě vhod!

Proto mažu, mažem, tak mazejte!

Autor: Mgr. Jana Václavíková

08.01.2015

 

ROZMARÝNOVÝ VÝLUH V EXTRA PANENSKÉM OLIVOVÉM OLEJI

 
 

 

Rozmarýn je velmi jednoduché pěstovat a jeho účinky na náš organismus i pokožku jsou výtečné. Rozmarýn má stimulující účinek a celkově slouží k oživení – revitalizaci, což se projeví jak na psychické tak na fyzické stránce těla. Když se rozmarýnový olej vtírá na spánky a do obočí, tak může zmírnit napětí, stres a bolest hlavy.

Rozmarýnový olej můžeme použit jako masážní olej pro snížení bolesti svalů a také na příznaky revmatismu.

VÝLUH CITRÓNOVÉ TRÁVY V EXTRA PANENSKÉM OLIVOVÉM OLEJI

 

 

Citrónová tráva je známá pro své analgetické, antimikrobiální, antiseptické, baktericidní a antidepresivní vlastnosti a navíc roste rychle a skoro samovolně jako plevel.

Výluh z citrónové trávy může pomoci uvolnit svaly, křeče, pomáhá při revmatismu, bolesti břicha, bolesti zubů, migrény i bolestem hlavy. Citrónová tráva je také známa pro svou schopnost odpuzovat hmyz, jako jsou komáři a mravenci.