Med
15.02.2015
Naši předkové již od pradávna využívali léčivé účinky medu a dnes mnoho studií a dokumentů dokazuje jejich pravdivost. A přitom poukazují nejen na pozitivní účinky medu, ale všech produktů pilných včeliček – propolisu, pylu, mateří kašičky, vosku či včelami ozářenou vodu.
Bohužel se v dnešní době stále více setkáváme s falšováním a znehodnocováním medu za účelem většího zisku.
Rozhodli jsme se tedy některé medy v našem okolí prozkoumat a podělit se s Vámi o rady, jak si takový med a včelího farmáře prozkoušet.
Ale nejprve něco málo či takové shrnutí o medu:
Základ medu tvoří cukry, a to především tzv. cukry jednoduché: fruktóza, glukóza a sacharóza. Med je dále zdrojem bílkovin a obsahuje dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů:
vitaminy A, C, B1, B2, B6, B12, vitamin D, K, E, z minerálů např.: vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo.
Zkrátka med je úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek.
Podívejme se, jak tyto látky našemu organismu prospívají:
Obsažené cukry v medu jsou pro náš organismus lehce zpracovatelné s rychlým uvolňováním do krve (cukry jsou přepracované enzymy z hltanových žláz včel a jsou proto daleko vstřebatelnější než běžný cukr) a působí tak jako okamžitý zdroj energie.
Směs vitamínů a minerálů posiluje naši imunitu.
Med čistí organismus od usazenin a volných radikálů a jeho složení prokazatelně ničí poměrně velkou skupinu mikroorganismů (a přitom nemá neblahé vedlejší účinky chemických antibiotik). Působí tak pozitivně při bolestech žaludku, žlučníku, dvanácterníku, při vředech (obsahuje dextrin) či při onemocnění jater.
Med dále obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje krevní tlak.
Med je nápomocen i v případě alergických onemocnění a dýchací obtíží. Sloužícího obzvláště k odstraňování hlenů.
Med má na naše tělo velmi blahodárný vliv a to jak vnitřně, tak i na povrchu. Pomáhá hojit ranky a odřeniny a působí na vyrážky a v kosmetice se hodí na všechny typy pleti.
Jaké jsou druhy medů:
Květové – původcem nektaru pro jeho výrobu jsou květiny v květu. Květový med má vyšší obsah bílkovin
Medovicové – původcem pro jeho výrobu jsou mšice na stromech, které sají šťávy z listů těchto stromů a jejich výměškem je právě zmíněný nektar. Tohoto medu je málo a obsahuje silice, proto se používá zejména při onemocnění dýchacích cest a to třeba v kombinaci s medem lipovým.
Důležitá doporučení
Nechcete-li se trápit ztuhlou konzistencí medu, stačí med pomalu rozehřívat ve vodní lázni s maximální teplotou 40 °C, a pak vypněte.
Jedna polévková lžíce medu se doporučuje užívat denně nalačno půl hodiny před snídaní. Je možné med rozpustit ve vlažné vodě nebo čaji.
Při problémech neurotického charakteru: nespavost, nervozita, předrážděnost či neklidný spánek, užívejte denní dávku medu večer před spánkem. Možno rozpustit ve vlažném mléce, protože mléčné bílkoviny med částečně váží a zklidňující účinek medu je tak dlouhodobý.
Bez problémů lze podávat med denně i dětem, nejdříve však v době, kdy přechází na pestrou stravu. Doporučuje pouze kávová lžička denně a nejdříve po desátém roce života lze podávat stejnou dávku jako u dospělého jedince.
Kdy je podávání medu naprosto nevhodné: při alergii na med a u cukrovkářů.
Fámy:
Zcukernatělý med je lepší či horší.
Krystalizace neboli „cukernatění“ je naprosto normální skupenství medu. Med totiž obsahuje cukr (glukózu-jednoduchý hroznový cukr a fruktózu-jednoduchý ovocný cukr), ale v různých poměrech – podle druhu květin, z kterých je včeličky sbíraly. Například takový med řepkový, obsahuje více hroznového cukru a jeho krystalizace je rychlejší než u medu z akátů, kde převažuje cukr ovocný.
Alergici na pyl nesmí med užívat.
Opak je pravdou: v průběhu zimních měsíců - pravidelným užíváním květového medu z lokality, odkud alergik pochází, se tělo stává odolnějším vůči pylu, které je v medu v zanedbatelném množství obsaženo (a tak není možné, aby vyvolalo celkovou alergickou reakci, ale aby si vytvořilo protilátky) a tak po nástupu pylové sezóny může být tělo na střet připraveno a k alergické reakci nemusí vůbec dojít.
KVALITA MEDU
Med, respektive jakýkoli jeho druh, je v 99,9% kvalitní, pokud je:
- z úlu odebrán dozrálý (respektive je-li z něj odpařeno dostatečné množství vody, kterou včely potřebovaly pro jeho vytvoření z nektaru květin) a
- je skladován v suchu a v neprodyšně uzavřené nádobě.
Proto doporučujeme najít si svého včelaře!
Pokud nikdo takový ve vašem okolí není, tak nakupujte alespoň produkty, které jsou výhradně českého původu.
Jak med otestovat
1. Kvalitní med se ve sklenici přelévá výrazně pomaleji (samozřejmě pokud je v tekutém stavu) než ten nekvalitní, který má zvýšený obsah vody. Nabereme med na lžičku a necháme ho pomaličku stékat. Pravý by se měl táhnout a netrhat.
2. Když nabereme med na lžičku a necháme ho pomalu stékat zpět. Pravý med splývá ve spirále ve směru chodu hodinových ručiček - vznikne jakási pyramidka.
3. Nalejte pár kapek medu na savý papír a pozorujte, jestli je nebo není pohlcován. Pokud je pohlcován, med není pravý.
4. Když pomalu nalejeme med do sklenice s vodou, tak pravý by se měl pomalu vrstvit na dně, a ten nepravý se začne rovnoměrně rozpouštět. Tento test se může také provést smícháním stejného dílu medu a metylalkoholu (líh): čistý med klesne na dno, nepravý med se pravděpodobně rozpouští a mléčně zakalí roztok.
5. Vezměte zapalovač a svíčku s bavlněným knotem. Ponořte bavlněný knot svíčky do trochy medu, a přebytek setřeste. Pokuste se knot zapálit. Pokud hoří, potom je to čistý med. Jestli nechce hořet, potom přítomnost vody nedovoluje knotu hořet. (Jestliže je jenom malé množství medu na knotu, mohl by ještě hořet. Bude vydávat škvařící zvuk, a je lépe sfouknout knot a zkusit to znovu s větším množstvím medu.)
Autor: Mgr. Jana Václavíková
15.02.2015